Czy zrobie to samemu?

Forum branży kamieniarskiej. Nowości, plotki, newsy z branży. Kto, z kim i gdzie.

Czy zrobie to samemu?

Postprzez kisza77 » Wto Lip 27, 2010 11:47 am

Panowie...mam mozliwość przywiezienia sobie z zagranicy granitu, ktory moge wykorzystac na blaty i parapety.
Na miejscu mam jak dociąć sobie material na wymiar itd. Granit jest polerowany.

Mam fleksa i koncowke, taki frez do granitu ktorym zrobie cwiercwalek. Prawda jest taka ze nigdy tego nie robilem, ale przygladalem sie juz jak to sie robi wiec mysle ze szału nie bedzie z tym. Po drugie dotne sobie jeszcze jakis kawalek granitu na ktorym bede probowac i sie uczyc zanim zaczne obrabiac juz te elementy ktore beda widoczne w domu.

Granity sa rozne do wyboru, brązowe, ciemne, jasniejsze itd. Sam nie wiem na ktory sie zdecydowac.

Ale moje pytanie brzmi czy obojetnie jaki granit sobie nie przywioze to czy wypoleruje boki rzepami jak najpierw je wyfrezuje? Czy potrzebne beda mi jakies inne rzeczy aby frezowany bok mial taki poler jak reszta?
Bardzo mnie to zastanawia, mam rzepy polerskie z roznymi granulacjami od 50 do chyba 3 tys...nie znam sie ale wiem ze musze zaczac od najmniejszego i konczyc na najwiekszym.

Bede wdzieczny za kazda wskazowke, pozdrawiam
kisza77
czeladnik kamieniarski

Dołączenie: Pią Lis 13, 2009 9:46 pm

Re: Czy zrobie to samemu?

Postprzez sawno » Wto Lip 27, 2010 7:27 pm

tak zaczynasz od 50 aż do największego i na końcu parapit lub buff ( i oczywiście najlepiej wszystko robić pod wodą
sawno
kamieniarz

Dołączenie: Sob Gru 05, 2009 6:33 pm

Postprzez kisza77 » Śro Lip 28, 2010 2:22 pm

dzieki sawno:)

a powiedz mi jeszcze po co musi byc ten parapit najpierw przed rzepami?
i jak dlugo kazdym rzepem mam polerowac? bo jest ich troche ale nie wiem ile czasu kazdego mam uzyc.

no i oczywiscie z woda bede to robil:) pozdro
kisza77
czeladnik kamieniarski

Postprzez sawno » Śro Lip 28, 2010 9:31 pm

parapit lub buff na końcu ( dla uzyskania poleru )

a robisz to hm ciężko wytłumaczyć ogólnie to każdy rzep zaczynając od 50 zostawia coraz mniejsze rysy aż pozbywasz się ich
sawno
kamieniarz

Postprzez kisza77 » Śro Lip 28, 2010 9:52 pm

gdzies wyczytalem ze jestes z pomorskiego lub zachodniopomorskiego...po loginie do głowy przychodzi mi tylko miasto Sławno?
jak tak to mieszkam dosc niedaleko:)

aha i jeszcze jedno, polerowac mam przy uzyciu wody, a czy na koniec jak bede uzywal tego filca do wykonania juz koncowego poleru to musze miec jakas paste polerska? jak tak to jaka?
kisza77
czeladnik kamieniarski

Postprzez sawno » Czw Lip 29, 2010 4:15 pm

Okolice Kamienia pomorskiego

a polerujesz cały czas pod wodą, nawet jak robisz bufem lub parapitem a na końcu jeżeli filcem to musisz mieć szmirę ( pasta ) ale jeżeli dobrze wypolerowałeś to nie musisz robić filcem
sawno
kamieniarz

Postprzez andremandre » Sob Lip 31, 2010 9:01 pm

Sawno...powiesz jakiej "szmiry" używasz ?
Image
andremandre
czeladnik kamieniarski

Dołączenie: Pią Paź 09, 2009 7:14 pm

Powróć do Aktualności z branży

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość